Spørsmål og svar
Funnet et pinnsvin, når skal jeg hjelpe?
Du finner også mer informasjon om hva du skal gjøre her.
Dette er syke og kalde dyr som trenger hjelp. Ta pinnsvinet med deg inn og ring oss på 922 80 021
Alle dyr som blir påkjørt kan ha store skader. Skadene kan være både indre- og ytre og dyrene er ofte i sjokk. Pinnsvinene trenger derfor medisinsk hjelp. Ta kontakt med veterinær eller ring oss på 922 80 021.
Pinnsvin er nattdyr, og de er skal ikke ute om dagen. Pinnsvin soler seg ikke på dager med fint vær. ”Dagen” i Norge er imidlertid et relativt begrep avhengig av hvor i landet du er, og når solen går ned. Midt på sommeren har ikke solen gått ned når pinnsvinene kommer ut ved 19-tiden. Det kan derfor være lurt å se på klokken.
Dette er syke og kalde dyr som trenger hjelp. Ta pinnsvinet med deg inn og ring oss på 922 80 021
Små pinnsvinunger vil ikke forlate hiet alene uten moren med mindre de har problemer. Når de er små vil de ikke klare seg på egenhånd. Pinnsvin som er under ca 300 gr. er regnet som små. Er pinnsvinet på størrelsen av knyttneven din, trenger det hjelp så fort som mulig. Ikke tenk at andre pinnsvin adopterer dem eller at naturen ordner opp. En slik tankegang vil i de fleste tilfeller resultere i død for de aktuelle dyrene, og kan bli regnet som dyremishandling.
Ring oss på 922 80 021
Pinnsvin går vanligvis i hi de har bygget senhøstes og når frosten setter inn. Noe pinnsvin derimot ikke gjør er å legge seg ned for å sove på en plen, en sti, veigrøft, på gangveier etc, dette er ikke normalt uansett vær. Dette skjer med syke dyr og/eller dyr som ikke har klart å oppnå den vekten de trenger for å overvintre på naturlig måte i et hi. Finner man slike dyr liggende – tilsynelatende ”sovende” – må det umiddelbart tas med innendørs.
Ring oss på 922 80 021
Prøv å fjern alle flått som du ser. Flåtten setter seg gjerne i ansiktet til pinnsvinet, i og bak ørene, på magen, på beina og i armhulene. Om pinnsvinet ikke vil la seg undersøke på enkelte deler av kroppen, er det stor sjanse for at det sitter flått akkurat der. Flåtten brenner eller knuser du. Syns du at det virker som om dyret ikke har det bra eller du er usikker ringer du oss på
922 80 021
Flueegg er gule/hvite og ser ut som små riskorn eller som sagmugg. Disse må fjernes så fort som overhodet mulig, da eggene i løpet av 24 timer utvikler seg til larver – disse vil bruke pinnsvinet som middagsmat. Det blir en sikker men svært smertefull død. Bruk en tannbørste eller en ren mascarabørste og gre eggene ut av pelsen. Sjekk ører, pels i ansikt, ved anus, på føtter/ bein, i armhuler og langs pelskanten opp mot piggene. Se på ryggen av pinnsvinet mellom piggene og se om du også kan finne egg der. ALLE eggene må bort. Har eggene utviklet seg til larver må dyret veldig ofte avlives.
Pinnsvin som er fanget i nett må klippes løs så fort som mulig. I slike situasjoner er faren for brudd og betente sår stor. Blir pinnsvinet hengende for lenge i nettet vil også fluer komme og legge egg.
Ofte må veterinær kontaktes, men ring oss på 922 80 021 så prøver vi å hjelpe så godt som mulig
Det kan være veldig mange årsaker til at pinnsvin mister piggene. Alt fra skabb til sopp, mangelsykdommer, skader etc. Et pinnsvin uten pigger har ingen beskyttelse, og er derfor i stor fare. Et pinnsvin uten pigger vil ikke være istand til å forsvare seg på noen måte. Med medisinering og stell vil piggene komme igjen.
Ta kontakt med oss på 922 80 021
Dessverre skjer dette oftere enn du tror. Man kan spekulere i årsaker, men det hjelper ikke pinnsvinet der og da. Et pinnsvin som er mishandlet kan ha både indre- og ytre skader og kan være i sjokk. Kontakt veterinær snarest. Kontakt oss fordi alle dyremishandlingssaker skal anmeldes.
Ring oss på 922 80 021
Bruker du gresstrimmer eller klipper gresset under hekker og busker kan det godt være et pinnsvin der. Pinnsvin vil bli skremt av lyden men det vil ikke løpe bort, men derimot rulle seg sammen for å forsvare seg. Skadene er ofte store. Kontakt veterinær så fort som mulig.
Du kan effektivt sjekke om det er et pinnsvin der om du tar og stikker en fot under busker og hekker før du klipper. Robotklippere er farlig for pinnsvin, på lik linje med kantklippere. Pinnsvinet lar seg ikke stoppe av den elektriske sperrekablen til robotklipperen.
Bråtebrann er et stort problem for pinnsvin da de gjerne trives i områder hvor det er mye kratt og gress og under tørre kvisthauger. Snu om på løvhaugen eller kvisthaugen i hagen din før du eventuelt brenner avfallet. Brannskader er vanskelige og krevende. Pinnsvinet vil være i sjokk. Kontakt veterinær snarest.
Ikke gå ifra pinnsvinunger og babyer på dagtid
Du finner også mer informasjon om hva du skal gjøre her.
Dersom pinnsvinet veier under 300 gram trenger det hjelp for å overleve.
Er det mindre enn knyttneven din haster det ekstra.
En pinnsvinmamma med små unger må få være helt i fred. Hun kan fort bli redd, forlate ungene sine, og i noen tilfeller ta livet av dem.
Skulle du være uheldig å forstyrre et hi må du straks legge alt tilbake slik du fant det og la pinnsvinmamma ta seg av de små.
Ungene kan du treffe på hele sommeren, men sannsynligheten er størst i juli, august og september. Jo mindre ungene er, jo viktigere er det at de får hjelp så fort som mulig.
De minste ungene har ingen pels, ingen tenner, nesen er kort, og ører og øyne er lukket. Disse ungene vil du kun finne ute om det er noe alvorlig galt. De skal ligge inne i hiet sammen med moren sin. Det er viktig å ikke forstyrre pinnsvinmor mens hun har små unger. Da kan hun forlate ungene sine, skade dem, og i noen tilfeller ta livet av sine egne små.
Når ungene er rundt tre uker gamle veier de mellom 85 og 115 gram. Da har de fått pels på magen og i ansiktet, og øyne og ører åpner seg. Nesen er fortsatt kortere enn hos større pinnsvin.
Når ungene er over fire uker gamle ser de omtrent ut som en liten kopi av et voksent pinnsvin. De neste ukene vil de bare legge på seg og gjøre seg klare til vinterdvalen.
Ikke forlat dem! De trenger varme. Fyll en flaske med godt varmt vann, pakk flasken inn i et håndkle, og legg dette i en pappeske med høye kanter. Legg ungene inntil varmen fra flasken og håndkleet, gjerne med et nytt håndkle over.
Ring Pinnsvinhjelpen på 922 80 021. De finner noen du kan levere ungene til for videre oppfølging.
Hold utkikk etter flere unger i området der du fant de første. Et kull kan gjerne bestå av opptil ti unger.
Dersom ungene går sammen med moren sin skal du ikke forstyrre dem. Du kan likevel hjelpe dem å overleve vinterdvalen ved å sette ut fôr og vann hver kveld. Både tørrfôr og våtfôr for katt og hund er god pinnsvinmat. Pinnsvin er insektetere, men regnes som opportunister. Det vil si at de tilpasser dietten sin til den maten som er tilgjengelig for dem i området de lever. Men de er ikke vegeterianere.
I tillegg kan du passe på at deler av hagen din ikke er for velstelt. Pinnsvin setter pris på at det ligger litt rusk og rask igjen. Det er matfatet deres som er under bladene og planteavfallet du gjerne vil fjerne, samtidig som de kan bruke løv og gress for å lage hus for vinteren. Du kan også sette ut et egnet pinnsvinhus som kan gjøre vinteren litt lettere for de små som skal gå i dvale for første gang.